0

Е вродепутатът Радан Кънев хвърли в смут родните потребители на Топлофикация, като показа сметка си за парно и топла вода на жилището си в Брюксел.

Според сметките на Кънев той плаща около 40 евро или 78 лева и то през зимните месеци за апартамент от 70 кв/м, в който живее със съпругата и детето си. През лятото сумата пада до 20 евро или 39 лева.

Следвайки изчисленията на евродепутата се оказва, че животът в сърцето на Европа се оказва в пъти по евтин от този у нас. В България парното за жилище от 100 кв/м само парното излиза около 300 лева през зимата, като топлата вода се начислява отделно. 

„Енергийната ефективност на сградите в конкретни числа: На снимката е сумата, която фирмата-управител на сградата, в която живеем под наем в Брюксел, ни ВЪРНА като изравнителна сметка. Платили сме депозит от 90 евро на месец, или 1080 евро за годината. Апартаментът е около 70м2 площ, две спални и хол с кухня. Живеем тримата с Деница и Борис там целогодишно, не сме спирали отоплението изцяло (само намалявали) в кратките периоди около Коледа, когато жилището е празно. (И който познава Denitsa знае, че термостатите никога не са на “брюкселските” 18-19 градуса ) При това положение, сметката ни е около 20 евро месечно (!) за отопление И топла вода средногодишно или 40 за зимните месеци. Подчертавам, че не става дума за някакво луксозно изпълнение, просто сравнително нова (около 15-20г.) сграда, изградена съобразно белгийския стандарт, с мисъл за семейните бюджети и околната среда”, обобщи Радан Кънев в мрежата.