0

П аметник на патриарха на българската литература Иван Вазов ще бъзе издигнат в Подгорица, Черна гора, в чест на приятелството между българския и черногорския народ. Инициативата е в двете столици да бъдат кръстени и улици на името на Иван Вазов, както и на големия черногорски поет княз и владика на Черна гора Петър Негуш в София. 

Това стана ясно след посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Черна гора. В Подгорица тя бе посрещната от ученици с акапелно изпълнение на песента "Йовано, Йованке".

Етапи 

Йотова проведе мотивираща среща с младежите, които ще участват във финалния етап на Менторската програма „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“ по инициатива на сдружението "Младежки гвардейски отряди", асоциация „Докосни дъгата“ и посолството на Черна гора в България.

Вицепрезидентът влезе в дискусия с участниците в проекта. Момчетата и момичетата й разказаха за идеята на Менторската програма и как ще протече нейният заключителен етап в Черна гора. Те благодариха за оказаното съдействие от президентството. 

Конкурс 

В следващите дни младежите ще посетят редица държавни институции в Черна гора и ще осъществят срещи с министри, народни представители, дипломати, както и с футболната легенда Деян Савичевич, който оглавява футбoлния съюз на Черна гора.
В Менторската програма, която стартира през декември 2023 година, се включиха над 700 момчета и момичета.

По време на срещите участниците акцентираха върху европейската интеграция, правата на човека и приятелските отношения между България и Черна гора. Като заключителна част от проекта най-добрите 45 ученици, избрани след конкурс за есе, са на посещение в Черна гора в периода 3-7 април с цел обмен на културни практики и традиции.

Илияна Йотова ще се срещне и с кмета на община Цетине Никола Джурашкович, за да обсъдят инициативата за поставяне на паметник на Иван Вазов в черногорската столица. По думите й патриархът на българската литература най-добре е обрисувал Черна гора и нейния горд народ. Вицепрезидентът сподели, че е в Черна гора за отбелязване на 20-ата годишнина от катастрофата в река Лим.