0

Н ай-малко 13 души са арестувани в Русия за щети или палежи на избирателни секции. Това посочиха руските медии, а председателят на избирателната комисия Ела Памфилова заяви, че тези хора са действали срещу пари, обещани от "негодници от чужбина".

Също така според Комисията няколко души са били арестувани за наливане на течности, включително мастило, в някои избирателни урни, докато в Санкт Петербург избирателна секция е била атакувана с коктейл Молотов.

Междувременно броят на жертвите от руската атака срещу Одеса нараства до 20, а 70 са ранени, съобщи губернаторът на региона Олег Кипер, предава УНИАН. 

„Спасителните и хуманитарните операции все още продължават в Одеса след руската ракетна атака. Много страхлива атака от тази измет”. Така украинският президент Володимир Зеленски коментира руските удари срещу украинския град. „Десетки хора са ранени. Търсенето на хора под развалините продължава“, добави Зеленски, „моите съболезнования на всички семейства и приятели“.

Руският президент пък се закани да накаже Украйна за опитите за осуетяване на изборния процес в страната.  

Владимир Путин обяви, че 95% от вражеските снаряди и ракети са били свалени от руската противовъздушна отбрана, но някои не са били спрени и има цивилни жертви. По думите му е имало четири атаки в Белгородска област и една в Курска област, извършени от около 2500 свързани с Украйна въоръжени бойци. 

"За да наруши процеса на гласуване и да сплаши хората, поне в граничните райони, киевският /.../ режим се опитва да извърши редица престъпни показни въоръжени акции, като атакува мирни населени места в Русия", посочи руският държавен глава и добави: "Тези вражески удари няма да останат безнаказани".