0

У чени от университета "Мърдок" в Пърт, Австралия, и запалени почитатели на АББА са кръстили нов род паяци на легендарната шведската поп група, съобщава Юрикалърт.

"Песните на групата и последвалите ги мюзикъли "Mamma Mia!" и "Mamma Mia! Отново заедно" осигуриха на авторите много приятни часове", пишат изследователите в сп. "Evolutionary Systematics".

Новият род включва само един вид - Abba transversa. Паяците са с размер 3-4 милиметра и обитават крайбрежната зона на щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд. Представителите му се различава от своите събратя по двете тъмни петна в средата на коремчето и гъстите косми по първия чифт крака при мъжките екземпляри.

Специалистите изучават различни видове паяци от 15 години. През това време те са проучили 12 000 записа от австралийски музеи и чуждестранни колекции. Изследователите отбелязват, че понастоящем до 80 процента от паяците, живеещи в Австралия, остават неизвестни. Много от тях погрешно са причислени към чужди родове и видове, какъвто е случаят с Abba transversa. 

Учените отбелязват, че в същото време описанията на новите таксони са от съществено значение за планирането на опазването на природата на Австралия.