0

А виокомпания започна да претегля пътниците, както и багажа, преди да се качат на борда.

Finnair обяви, че първоначалните претегляния ще бъдат доброволни и се провеждат, за да се установи колко точно са натоварени самолетите - информация, която може да помогне да се определи горивната ефективност на самолетите, пише Mirror.

Бюджетните авиокомпании работят с много ниски маржове на много полети, което означава, че разликата между печеливш и губещ полет може да се определи от това колко тежък е самолетът и колко допълнително реактивно гориво трябва да се използва.

Говорител на Finnair, каза: „Измерванията започнаха на летището в Хелзинки тази седмица в понеделник. Досега повече от 500 клиенти доброволци са участвали в претеглянията“. Тя обясни, че изчисляването на общото тегло на самолета, включително всички елементи като гориво, чекиран багаж и карго, кетъринг на борда, резервоари за вода и, разбира се, пътниците, е от решаващо значение за по-безопасни полети.

Сату Мунука, ръководител на наземните процеси във Finnair, увери пътниците, че теглото им ще бъде видяно само от лицето, което управлява везните, добавяйки: „Само агентът за обслужване на клиенти, който работи в точката на измерване, може да види общото тегло, така че можете да участвате в изследването със спокойствие".