0

Р уският президент Владимир Путин разкри дали наистина има опасност конфликта в Украйна да се разрасне из цяла Европа:

В интервю за американския журналист Тъкър Карлсън той заяви: „Във всеки случай те (страните от НАТО - бел. ред.) говорят за това и се опитват да сплашат населението си с въображаема руска заплаха. Това е очевиден факт. И мислещите хора - не обикновените хора, а мислещите хора, анализаторите, занимаващите се с реална политика, просто умните хора - прекрасно разбират, че това е фейк. Руската заплаха се раздухва, подчерта президентът.

Въпреки това, той даде ясно да се разбере кое би могло да доведе до война между Москва и Запада и в частност Полша: „Само в един случай: ако има нападение срещу Русия от Полша. Защо? Защото нямаме интереси нито в Полша, нито в Латвия – никъде. Защо имаме нужда от това? Ние просто нямаме интереси. Само заплахи.

Путин за пореден път заяви, че Москва и Киев са били близо до сключването на приемливо за всички споразумение по време на преговорите. Но Зеленски, под натиска на Съединените щати, в крайна сметка е променил решението си. „Ако администрацията на Зеленски в Украйна е отказала да преговаря, предполагам, че е направила това по указание от Вашингтон. Сега нека, ако във Вашингтон видят, че това е грешно решение, да се откажат от него, да намерят някакво тънко извинение, което да не е обидно за никого и да намерят това решение. Ние не взехме тези решения - те го взеха“, каза той.

Руският президент отговори и на въпрос за евентуална намеса на американската армия във войната в Украйна: „САЩ имат ли нужда от това? За какво? Хиляди километри от национална територия! Нямате какво да правите? Имате много проблеми на границата, проблеми с миграцията, проблеми с държавния дълг - повече от 33 трилиона долара. Няма какво да правите - трябва да се биете в Украйна? Не е ли по-добре да се споразумеем? Да постигнем споразумение, вече разбирайки ситуацията, която се развива днес, разбирайки, че Русия ще се бори за своите интереси докрай“.