1

С евернокорейският лидер Ким Чен Ун приключи годината с нови заплахи за ядрена атака срещу Сеул. Той издаде заповед за натрупване на военен арсенал, за да се подготви страната за война на полуострова, която може да "избухне всеки момент“, съобщиха държавните медии.

Ким разкритикува САЩ по време на дълга реч в края на 5-дневната партийна среща, която определи решенията за военна, политическа и икономическа политика на страната му за 2024 г. На срещата бяха обявени планове за по-нататъшно военно развитие през следващата година. Включително изстрелване на още три шпионски спътника, изграждане на безпилотни дронове и развитие на способности за електронна война, както и укрепване на ядрените и ракетните сили.

Севернокорейският лидер обвини САЩ, че представляват „различни форми на военна заплаха“ и нареди на въоръжените си сили да поддържат „силна способност за реагиране на война“. На срещата бе констатирано, че „война може да избухне на Корейския полуостров по всяко време поради безразсъдните ходове на враговете за нахлуване в КНДР“.