0

Х удожничката Петя Илиева, чиито картини са познати на шест континента, включително и на Антарктида, откри забравен паметник на Васил Левски в Куба, съобщи БНР.

Платно от Петя притежава и президентът на Франция Еманюел Макрон. За широката общественост тя стана известна с проекта си Изкуство за дипломация, благодарение на който спирките на градския транспорт в София грейнаха със снимки от знакови места в различни държави и бяха тържествено открити от техните посланици.

Път

Инициативата на художничката я заведе чак до Куба, където е осъществила още една своя нетрадиционна идея, а на място се е зародил нов интересен проект.

Петя Илиева разказва за Сиенфуегос, град в Куба, вписан в съкровищницата на ЮНЕСКО, където е издигнат внушителен паметник на Васил Левски.

Петя през 2019 г. получава докторска степен с дисертацията "Българското изкуство и фолклор като международни мостове и културна дипломация". С творчеството си, което вплита в картини български шевици, художничката популяризира страната ни по света. Тази мисия я отвежда и до паметника на Васил Левски в несъществуващ вече кубински завод. Там се ражда инициативата паметникът да бъде пренесен в центъра на Сиенфуегос, но местните власти отказват, защото в основата му е поставена капсула на времето от български до кубински младежи, която трябва да бъде отворена през 2032 година.

Проект

Д-р Илиева вече има готов проект, с който ще превърне и околното пространство край паметника на Васил Левски в Сиенфуегос в произведение на изкуството.

По инициатива на посолството на България в Куба тя организира изложба в залите на Паласио дел Сегундо Кабо в Стара Хавана, а освен върху двете електроразпределителни кутии нейни картини красят и подложките за сервиране в единствения български ресторант в Хавана.