0

Ч удовищна градушка потроши брутално пътнически самолет на австрийските авиолинии в неделя. Муцуната му е откъсната, а стъклата на пилотската кабина са силно повредени, след като полет OS434 преминава през мощна буря по пътя си от Палма де Майорка до Виена.

За разлика от зачестилите инциденти със самолети на Boeing, в този случай пострадалата машина е на френската компания Airbus.

Според екипажа клетка с гръмотевична буря е ударила самолета, като тя не е била видима на метеорологичния радар, разкриват от Austrian Airlines за The Post.

Авиокомпанията съобщава, че „градушката е повредила двата предни прозореца на пилотската кабина, носа на самолета и други части от корпуса“.

Пътници споделят, че градушката ги е ударила около 20 минути преди кацане в австрийската столица. Самолетът Airbus A320 влязъл в гръмотевична буря, като машината била разтърсена от силна турбуленция.

Близо две минути еърбъсът е бил под ударите на ледените късове. Много от пътнците са се паникьосали и започнали да крещят.

Кабинният екипаж си свършил добре работата, като успокоил притеснените хора.

За щастие пилотите приземяват самолета безопасно на летище Виена 

„Едва когато слязохме от самолета, видяхме, че носът липсва! Пилотите наистина свършиха отлична работа, поддържайки нещата гладки и безопасни, доколкото можеха“, коментира един от пътниците.

Няма пострадали пътници при инцидента, съобщиха от Austrian Airlines.

„Техническият екип на Austrian Airlines вече има задачата да оцени конкретните щети на самолета“, се казва в изявление на авиокомпанията. „Безопасността на нашите пътници и екипажи е основен приоритет за Austrian Airlines.“