0

Ж ителите на френската столица Париж шокираха с изказването си, че плъховете, пренасящи болести, са полезни за техния град и трябва да се научат да съжителстват мирно с тях.

Докато боклукът беше натрупан високо в Града на светлината по време на националната стачка на сметосъбирачите, членовете на организацията за правата на животните Paris Animaux Zoopolis показаха любовта си към гризачите.

Оказва се, че все повече жители на Париж са започнали да гледат на плъховете в по-положителна светлина, въпреки че в миналото животните са донесли чумата и са довели до смъртта на 60% от населението на Европа.

Според проучване от 2020 г. на Френския институт за обществено мнение цели 61% от парижани предпочитат несмъртоносни методи като контрацепция, за да контролират популацията на плъхове във френската столица.

Смятат се, че положителното мнение на парижани към гризачите идва от анимационния филм на Дисни от 2007 г. „Рататуй“, където френски плъх на име Реми се сприятелява с готвач и демонстрира кулинарни умения, твърди „Le Figaro“.