0

М ащабна операция срещу мафията се провежда от италианския курорт Локри до Германия, като преминава през Белгия, Франция, Испания и Португалия. 108 души са арестувани само в италианския регион Калабрия, още 15 в цялата страна и още безброй в други европейски държави, пише вестник La Repubblica.

Антимафиоти атакуваха престъпни кланове в морския курорт Локри и разбиха фамилната империя на Ндрангета, която се занимава с трафик и разпространение на кокаин.

Наркотиците са традиционен бизнес, които се предава по кръвна линия. Пионерите в бранша дължат влиянието си на своите връзки с Латинка Америка, включително и с нова изключително опасна организация, действаща между Бразилия и Уругвай, структурирана по модела на Ндрангета.

Сред задържаните са знакови имена в сферата на наркотрафика – в затвора вече е известния беглец от затвора Роко Морабито, които бе арестуван в Бразилия. Белезниците щракнаха на ръцете на Лусио Акино, който държи част от каналите за трафик с Мексико. В Колумбия той поддържа тесни връзки с паравоенната група AUC, завладяла пазара на кока с убийства и кланета.

Неслучайно 108-те арестувани са обвинени в различни престъпления – от организиране на престъпни групи, наркотрафик, производство на дрога, притежание на забранени вещества, трафик на оръжие, включително и военно, пране на пари, измами и други.

В Германия арести и претърсвания в Бавария, Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц, Саарланд и Тюрингия. Проведени са стотици претърсвания и обиски. Навсякъде, в Италия и в чужбина, разследващите откриват оръжия, наркотици, пари.