0

Л идерът на сръбското дясното движение “Двери Бошко” Обрадович заяви вчера, че парламентарната му група ще внесе законопроект за забрана на пропагандирането на хомосексуализма и видовете трансджендър сред малолетните лица, в който ще се предвижда и забрана на гей парадите за следващите сто години, съобщиха сръбските агенции.

Обрадович заяви пред журналисти в парламента, че е призовал МВР спешно да забрани провеждането на Европрайд, а организаторите на проявата да спазват решенията на съответните държавни органи.

Междувременно членове на Европейския парламент изпратиха до президента на Сърбия Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич писмо, в което призовават властите да дадат възможност да се проведе планираният за септември Европрайд в Белград, тъй като това според тях е "мирен инструмент за политическо застъпничество и един от начините за кристализиране на универсалното право на свобода на изразяване и мирни събрания".

Сръбският президент Александър Вучич заяви миналата седмица, че Европрайд, планиран за 12-18 септември в Белград, няма да се състои. По-късно Вучич каза, че промяна на това решение няма да има, дори да го призоват президентите Байдън, Путин или Зеленски.