0

Б ивш украински депутат, смятан от Киев за предател, беше застрелян в парк в предградията на Москва. Нападението е приписвано на украинската служба за сигурност СБУ, предава Guardian.

Иля Кива беше проруски член на украинския парламент преди нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г., но избяга в Русия месец преди началото на войната и често критикуваше украинските власти онлайн и в токшоута по руската държавна телевизия.

Руските следователи заявиха, че Кива е бил застрелян, като добавиха, че тялото му е открито в парк в елитното московско предградие Одинцово. „Неизвестно лице е стреляло по жертвата с неустановено оръжие. Мъжът е починал на място от нараняванията си“, се казва в изявлението на следствения комитет на Русия.

Украински източник, пожелал анонимност, каза пред Ройтерс, че украинската служба за сигурност СБУ е отговорна за убийството. Няколко украински медии също цитираха свои източници, според които СБУ е убило 46-годишния бивш политик.

В коментар за националната телевизия, говорителят на военното разузнаване на Украйна Андрий Юсов намекна за участието на страната в убийството. „Можем да потвърдим, че с Кива е свършено. Такава съдба ще сполети и други предатели на Украйна, както и поддръжниците на режима на Путин".

Юсов нарече Кива „един от най-големите мръсници, предатели и колаборационисти“ и каза, че смъртта му е „справедливост“.

Иля Кива, на когото миналата година бяха наложени санкции от Обединеното кралство за „подкопаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“, беше осъден задочно от украински съд на 14 години затвор по обвинения, включително държавна измяна и подбуждане към насилие.