0

П отоп от 2,2 милиона литра напълно годно за пиене червено вино се изля по улиците на град Сао Луренко до Байро в Португалия и ги превърна в розови реки, съобщи местният сайт "Диариу де Коимбра".

Бързо течащата река от вино, достатъчно да напълни плувен басейн с олимпийски размери, се изля по хълм в малкото градче с 2000 жители, което се намира близо до западното крайбрежие на Португалия. Изтеклото вино се равнява на близо 3 млн. бутилки.

Забавната - поне за наблюдаване - случка е резултат от авария от близката винарна "Левира" в неделя, където две цистерни с вино са се пръснали и съдържанието им е потекло по близкия път и страничните улички.

Всъщност положението е било сериозно - местните власти са издали предупреждение за опасност за околната среда и пожарникарите спешно са отклонили винения потоп, за да не се влее в близката река.

Така виното се е изляло в полето без да причини щети на живота в реката, а пожарната пресушила останалата течност, която е транспортирана към пречиствателна станция.

От компанията са се извинили, а след това са започнали да почистват и поправят причинените щети. Оттам допълниха, че се разследват причините за инцидента.