0

К ъсметлия от Орегон спечели джакпота от 1,3 милиарда долара в лотарията "Пауърбол". Тегленето се забави с около 3,5 часа заради незавършени процедури по подготовка на тегленето в различните щати, посочват организаторите на сайта си. Това не попречи на мъжа да познае и петте печеливши числа - 22,27, 44, 52, 69, както и червения "Пауърбол" 9.

Сумата се натрупваше в продължение на над три месеца - след новогодишния тираж, който също беше за рекордна сума. Междувременно имаше 41 тегления. От лотарията посочиха, че шансът да бъдат познати всички числа е 1 на 292 милиона.

Наградата от 1,3 млрд. долара е осмата по големина в историята на лотарията в САЩ и е за единствен победител, който може да избере ежегодни плащания в продължение на 30 години. Ако късметлията предпочете да получи пълната сума веднага, тя ще е 608,9 милиона долара. И в двата случая се дължат данъци.

Най-големият джакпот в историята на "Пауърбол" е сумата от 2,04 милиарда долара, спечелена в Калифорния през ноември 2022 година.