0

Д игитален паметник на поета Григор Пърличев в Охрид бе вандализиран 48 часа след откриването му. От него са махнати 27 букви и македонското знаме, съобщи агенция МИА и допълни, че полицията в координация с прокуратурата издирва вандалите.

Авторът на паметника професор д-р Анис Сефиданис съобщи за проявата в профила си във Facebook: "Тази вечер, на 11 август, след по-малко от 48 часа промоция, Дигиталният паметник на виртуален Пърличев, върху който работих години наред с моя екип и с подкрепата на община Охрид, беше вандализиран и сега не функционира. Неизвестни лица прекъснаха електрозахранването, свалиха македонското знаме и изтръгнаха надписите. Те се опитали да отворят и металните врати, за да стигнат до главния компютър, но поради твърдия материал и ключалките за сигурност, успели само да ги изкривят".

Дигиталният паметник на Григор Пърличев, който комбинира изкуствен интелект и виртуална реалност в уникално футуристично изживяване за граждани и посетители, беше представен в Охрид преди два дни, съобщава МИА.

Той е създаден по най-нови технологии и за виртуалния модел на Пърличев са използвани оригинални снимки, автентични скулптури, използващи съвременни методи на машинен интелект за цифрова фотограметрия.