0

Х ънтър Байдън днес предложи да даде публични показания пред Конгреса в отговор на призовка от републиканците, които разследват почти всеки аспект от бизнес делата му, докато водят разследване за импийчмънт на баща му, президента Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес. 

Синът на президента демократ определи разследването като безсмислено и отказа да даде показания при закрити врата, но заяви, че ще отговори на всеки уместен и свързан с темата въпрос пред Комисията за надзор на Камарата на представителите следващия месец, с което постави началото на потенциален сблъсък с високи зaлози.

"Видяхме, че използвате закрити заседания, за да манипулирате, дори да изопачаване фактите и да дезинформирате обществеността. Затова ние предлагаме да отворим вратата", написа Абе Лоуел, адвокатът на Хънтър Байдън, до председателя на комисията Джеймс Коумър, информира Ройтерс.

Коумър призова Хънтър Байдън в началото на ноември в най-агресивната стъпка на разследването, която поставя на изпитание обхвата на надзорните правомощия на Конгреса, припомня АП. Канцеларията на Коумър не отговори веднага на молбата за коментар.

Досега републиканците не са успели да открият доказателства, които пряко да уличават президента Байдън в каквито и да било нарушения. Но законодателите настояват, че техните доказателства очертават тревожна картина на "търговия с влияние" в бизнес отношенията на семейство Байдън, особено с клиенти в чужбина.

В призовката се изисква Хънтър Байдън да се яви пред Комисията по надзор за даване на показания до средата на декември. Чичо му Джеймс Байдън беше призован същия ден, както и бившият му бизнес партньор Роб Уокър.