2

Б ившият британски премиер Борис Джонсън направи шокиращото твърдение, че руският президент Владимир Путин го е заплашил да го убие при ракетна атака.

Според Джонсън, в телефонен разговор Путин му казал: „Не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута“.

Експремиерът твърди, че това се е случило миналия февруари, след като той посетил Киев в последен опит да покаже подкрепа за Украйна на фона на нарастващите страхове от руско нападение.

Говорейки в нов документален филм на BBC от три части за трудните отношения между Путин и Запада, Джонсън каза, че е предупредил руския лидер, че ще има по-строги санкции, ако нареди нахлуване в Украйна.

Той също така каза, че го е предупредил, че при ескалацията западните държави ще увеличат подкрепата си за Украйна, което означава „повече НАТО, а не по-малко НАТО“ по границите на Русия.

„Той каза: „Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО скоро. Какво ще стане скоро?“ и аз казах "Е, няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие го знаете отлично“. В един момент той ме заплаши и ми каза: „Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута“ или нещо подобно“, каза Джонсън.

„Мисля, че от спокойния тон, с който говореше, той просто се подиграваше на опитите ми да го накарам да преговаря“, добави още бившият премиер.