0

Е ксперти, занимаващи се с изкуствен интелект, създадоха невиждано досега приложение, което прогнозира кога ще умрем и то със зловеща точност, твърдят разработчиците му, пише Guardian.

Суне Леман, един от създателите на приложението разказа, че за създаването му е използвана технологията, стояща зад прословутия бот ChatGPT. „Анализираме човешкия живот като представяме всеки човек като последователност от събития, които се случват в живота му. Използваме последователност от житейски събития за предсказване на човешки животи “, каза той. Леман добави още, че приложението определя продължителността на живота със 78% точност.

„Ние решихме да предсказваме смъртта, защото това е нещо, върху което хората са работили в продължение на много години (например застрахователните компании). Така че имахме добра представа какво е възможно“, каза още Леман. Екипът на професора изследва хетерогенна субектна популация от 6 милиона датчани, които варират по пол и възраст, между 2008 г. и 2020 г. Анализаторите използваха lприложението “life2vec“, за да открият кой от субектите вероятно ще живее и кой ще умре през следващите години.