0

Р уският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в Северна Корея, инф ормира БНР, позовавайки се на официални източници  от Кремъл. 

Очаква се той да подпише със севернокорейския си колега Ким Чен Ун договор за всеобхватно стратегическо партньорство между Москва и Пхенян. 

В навечерието на посещението севернокорейският вестник "Нодом Синмун" публикува статия на Путин, в която той благодари на Корейската народно-демократична република за подкрепата ѝ във войната срещу Украйна и посочва, че Москва и Пхенян ще изграждат заедно "архитектурата на равноправната и неделима сигурност в Евразия".

Междувременно държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви на съвместна пресконфепенция във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че целта на посещението на Путин в Северна Корея е развитието на двустранното военно-техническото сътрудничество. 

Йенс Столтенберг заяви на свой ред, че в отговор на развитието на отношенията на Русия със Северна Корея, Китай и Иран, НАТО ще укрепи връзките си с Япония, Южна Корея и Австралия.

"Това, което става в Европа, е важно за Азия, а това, което става в Азия, е важно за Европа. Не можем повече да делим сигурността на регионални театри. Всичко е взаимносвързано и ние трябва да действаме заедно", подчерта Столтенберг.