0

П резидентът на Венецуела Николас Мадуро прие закон за създаването на нов щат на страната от богатата на петрол провинция Есекибо в съседна Гвиана.

 „Решението, взето от венецуелския народ на консултативния референдум, ще бъде напълно изпълнено. С този закон ще защитим Венецуела на международната сцена“, заяви държавният глава. В началото на декември Мадуро произведе спорен референдум в страната си, като според официалните данни 96% от гласоподавателите са се изказали в полза на присъединяване на „Гвиана Есекиба“ като федерален щат на Венецуела.

ПОДАДЕНА РЪКА: Венецуела иска да възстановим военните си връзки със съседна Колумбия

Според президентската администрация законът установява нов, 24-и федерален щат „в рамките на венецуелската териториална политика“. Населението на района също ще има представител във венецуелския парламент след изборите догодина. Предвижда се осигуряване и формиране на висша комисия на държавата и щата по отбраната на Гвиана Есекиба. Това засилва страховете, че Венецуела може да нахлуе в региона и да предизвика война.

Венецуела отдавна има претенции към богатата на ресурси територия, която покрива около две трети от съседната държава. Настоящите граници са установени през 1899 г. при арбитраж в Париж по инициативата на САЩ и Великобритания. Международният съд разглежда случая по искане на Гвиана, но Венецуела отхвърля неговата юрисдикция и е закрепила това в настоящия приет закон.