0

С евернокорейският лидер им Ким Чен-ун се зарече да се държи „ръка за ръка“ с руския президент Владимир Путин и да укрепва стратегическото сътрудничество в името на тяхната обща цел – изграждане на мощна държава, предаде държавната агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Ким даде това обещание в поздравителна телеграма до Путин по случай Деня на Русия, защити решението му да нахлуе в Украйна и демонстрира „пълна подкрепа и солидарност“.

Справедливостта винаги ще побеждава, а руският народ ще продължи да прославя историята на победата, се казва в посланието на Ким, публикувано от КЦТА.

Ким призова за „по-тясно стратегическо сътрудничество“ с Москва, като „се държи крепко ръка за ръка с руския президент, в съответствие с общото желание на народите на двете страни за изпълнение на голямата цел за изграждане на мощна държава“. 

КНДР се стреми към по-близки връзки с Кремъл и подкрепи Москва, след като тя нападна Украйна миналата година, критикувайки „хегемонистичната политика“ и „своеволието“ на САЩ и Запада, отбелязва Ройтерс.