0

Кандидатът за вицепрезидент на САЩ Тим Уолц разбуни духовете в САЩ. Докато поддръжниците на Демократическата партия и ЛГБТ общността са във възторг, то много консервативни семейства и родители изпаднаха в ужас.

Като губернатор на Минесота Уолц е автор на едни от най-скандалните закони в САЩ. През 2023 г. той обеща да превърне щата в „убежище на транссексуални хора“, като прие редица закони защитаващи правата на общността и позволи всякакви интервенции за смяна на пола.

Законът на Уолц забранява в Минесота да се прилагат съдебни разпореждания или закони за защита на детето от други щати, ако те се намесват в правото на дадено лице да търси грижи за смяна на пола. По този начин, на практика, децата имат право да сменят пола си без това да е обвързано с разрешение от родителите.

Уолц птредизвика полемика и с друго свое решение, а именно да сложи тампони, превръзки и всякакви санитарни материали за менструация в момчешките тоалетни в училище. Той премахна думата момиче и жена и разпореди „всички държавни и частни училища в щата трябва да осигурят на учениците достъп до менструални продукти безплатно за класове от 4 до 12 и те трябва да бъдат достъпни за всички студенти с менструация“. По време на писането на законопроекта законодателите на щата отхвърлиха поправка за включване на думата „женски пол“ в документите.