0

„Подвизите“ и личностите на Сръбските военни престъпници Радован Караджич и ген. Ратко Младич, отговорни за геноцида в Сребреница, ще бъдат героизирани в учебниците на Република Сръбска, предаде БГНЕС.

Осъден за геноцид изрева, че нямал лаптоп в затвора

Педагогическият институт на Сърбия промени учебната програма по предмета история за 9-ти клас на основните училища на територията на страната. Въведена е нова тема, озаглавена „РС и отбранително-отечествената война“, която ще се изучава в продължение на пет седмици.

Вучич скочи на България заради Сребреница!

Вицепрезидентът на РС Чамил Джуракович заяви, че по този начин осъдените за военни престъпления Ратко Младич и Радован Караджич стават герои в образователната система на РС.

Той подчерта, че децата в РС ще бъдат обучавани за причините и последствията от войната в БиХ, но няма да споменават геноцида, етническото прочистване и цял набор от престъпления срещу човечеството, извършени от армията на РС под водачеството на Караджич и Младич.

По време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995 г.) Европа е свидетел на бруталните амбиции на сръбските главорези.

На 11 юли 1995 г. сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиват само за няколко дни над 9000 души в босненския анклав, обявен от ООН за „безопасна зона“. Стореното е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война.

На 23 май 2024 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, с която утвърждава 11 юли като международен ден за отдаване на почит на жертвите на геноцида. Вносители бяха Германия и Руанда. България беше съавтор на резолюцията.

Сръбските военни престъпници Радован Караджич и Ратко Младич са осъдени от Трибунала в Хага за извършения от тях геноцид.