0

К рал Чарлз Трети посрещна в Лондон президента на Южна Африка Сирил Рамапоса, като това е първата държавна визита на чуждестранен лидер след възкачването му на престола, предаде Асошиейтед прес. Рамапоса ще участва в официален прием и ще разговаря с правителствени лидери по по теми като  инвестициите и зелената енергия.

Чарлз и съпругата му Камила поздравиха Рамапоса на церемония в почетния двор на Конната гвардия, недалеч от Бъкингамския дворец. На събитието присъстваха и престолонаследникът принц Уилям и съпругата му Кейт. 

Визитата беше организирана още преди кончината на кралица Елизабет Втора в знак на почит към дългогодишната ѝ отдаденост на Общността на нациите. 

Последният южноафрикански лидер, посетил Великобритания, беше Нелсън Мандела. Неговата визита се състоя през 1996 г. – две години, след като стана първият тъмнокож президент в Африка. 

По-късно днес Рамапоса ще произнесе реч пред британския парламент, а утре ще се срещне с премиера Риши Сунак и други представители на правителството.

В дневния ред са включени обсъждания на възможностите за участие на британски компании в инфраструктурни проекти на стойност до 5,4 млрд. паунда (6,4 млрд. долара) през следващите три години, съобщи британското външно министерство. Освен това Великобритания ще предостави финансиране за техническо и професионално образование, като се надява, че по този начин ще стимулира развитието на зелените технологии и производството на електрически автомобили в Южна Африка.

"Южна Африка вече е най-големият търговски партньор на Великобритания на този континент. Имаме амбициозните планове заедно да ускорим инвестициите в инфраструктура и икономическия растеж", се казва в изявление на Риши Сунак, разпространено преди пристигането на Рамапоса.