0

С лужителите по сигурността на ООН задържаха посланика на Израел Гилад Ердан в ООН малко след като той напусна залата на Общото събрание в знак на протест срещу речта на иранския президент Ебрахим Раиси.

Преди да напусне залата на Общото събрание, Гилад Ердан вдигна снимка на Махса Амини, иранка, която беше брутално убита миналата година от така наречената морална полиция на страната, защото не носеше правилно хиджаба си. Убийството на Амини предизвика протести в Иран.

„Изгубеният морален компас на ООН беше напълно показан днес“, каза Ердан в изявление за Fox News. „Да бъдеш задържан за това, че стоиш с иранския народ и протестираш срещу подъл масов убиец, който получи публика на световната сцена, е крайно позорно. Това е още един пример за силното пристрастие, от което Израел страда в ООН. Други посланици преди това са държали знаци за идеологически причини, включително в последните сесии за войната в Украйна, без последствия. Няма да се възпирам и винаги ще отстоявам това, което е правилно и справедливо“, добави той.