0

С еверна Корея обяви, че армията й е готова да нападне Южна Корея, след като Пхенян изстреля няколко дрона над Пхенян и пусна листовки.

Асошиейтед прес съобщи, че Южна Корея е отказала да потвърди дали е изпратила дронове в Северна Корея, но предупреди, че ще накаже Северна Корея, ако народът й бъде заплашен.

Според Северна Корея, Южна Корея е пуснала дронове в страната си три пъти и е пуснала пропагандни листовки над столицата Пхенян. Севернокорейските власти предупредиха, че ако това се случи отново, те ще отговорят със сила.

Държавните медии съобщиха в неделя, че Министерството на отбраната на Северна Корея е заявило, че нейните военни са издали предварителна заповед за операция на артилерия и други части близо до границата на Южна Корея, за да бъдат подготвени да "открият огън".

Говорител на министерството, който остана неидентифициран, каза, че военните на Северна Корея са наредили на части да се подготвят напълно за ситуации, в които може да се наложи да нанесат незабавни удари по неопределени вражески цели, ако Южна Корея отново изпрати дронове през границата, според изявлението.

Говорителят също така каза, че "на Корейския полуостров преобладава сериозно военно напрежение" поради полетите на дронове от юг.

В друго изявление в неделя говорителят каза, че Южна Корея "може да се превърне в купища пепел" след мощната атака на Северна Корея.