0

К итай започва извънредни военни учения в Тайванския пролив на фона на евентуалната предстояща визита на говорителя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси.

Учението ще бъде с ограничен обхват и ще се проведе край остров Пингтан в провинция Фуджиан. Фуджиан е най-близката територия до Тайван в континентален Китай. По време на ученията проливът ще бъде затворен.

На 27 юли Асошиейтед прес съобщи, че Пелоси е отказала да предостави каквато и да е актуална информация относно плановете си да посети острова. Тя обясни това от съображения за сигурност. Пелоси каза, че отива в Тайван, защото "за САЩ е важно да покажат подкрепа" за Тайпе. В същото време CNN съобщи, че Пелоси е получила предупреждение от администрацията на президента на САЩ за пътуването си до Тайван. Според директора на Центъра за американски изследвания към университета Фудан У Синбо крайно негативната реакция на Пекин ще я принуди да отмени пътуването под натиска на американския президент, който не желае конфронтация с Китай.

Официалните отношения между китайското правителство и неговата островна провинция се разпаднаха през 1949 г., когато силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши, който загуби в гражданска война с Комунистическата партия на Китай, се преместиха в Тайван. Контактът между острова и континенталната част на Китай се възобновява в края на 80-те години. Съединените щати открито подкрепят тайванските власти, които искат страната да се отдели от Пекин.