0

П ротестиращи в подкрепа на Палестина обградиха хотел Уотъргейт във Вашингтон, където е отседнал израелският премиер Бенямин Нетаняху преди речта, която трябва да изнесе в американския Конгрес.

Видеа в социалните мрежи показват демонстранти, които осветяват сградата на хотела и крещят, че Нетаняху трябва да бъде арестуван, заради трагедията в Ивицата Газа.

Пристигането на израелския премиер принуди властите във Вашингтон да увеличат охраната в града. Нетаняху трябва да говори пред Конгреса в сряда, а републиканските законодатели от цялата страна призоваха вицепрезидента Камала Харис да накара нейните поддръжници и анти-израелските демонстранти да се оттеглят. „Полицията на Капитолия информира членовете и персонала, че приблизително 25 000 протестиращи – съставени почти изключително от политически поддръжници и съюзници на очакваната кандидатка за президент на демократите Камала Харис – ще се спуснат утре пред Камарата на представителите, за да се противопоставят на речта на премиера Нетаняху преди съвместна сесия на Камарата и Сената. Това не само ще наруши, но и потенциално ще затвори Конгреса“, каза републиканецът от Калифорния Даръл Иса.

Нетаняху трябва да се срещне с президента Джо Байдън в четвъртък, за да обсъдят войната между Израел и Хамас, която навлиза в своя 10-ти месец. Не се очаква Харис да присъства на нито една от изявите на Нетаняху във Вашингтон тази седмица. Вицепрезидентът Камала Харис отказа да присъства на речта на Нетаняху. С отсъствието на Харис, задачата обикновено се пада на временния председател на Сената Пати Мъри, но според съобщенията Мъри е отказала да го направи – и вместо това ще бойкотира обръщението.