0

Ч етирите руски военни кораба, включително атомната подводница Казан, достигнаха Куба и са само на 300 километра от бреговете на Флорида , преди планирано военно учение в Атлантическия океан.

Флотът, съставен от фрегата, атомна подводница , петролен танкер и спасителен влекач, пристигна в залива на Хавана в сряда, посрещнат от салют с 21 оръдия от Куба. Кадрите от пристигането показват зловещите и масивни кораби, навлизащи в залива, докато кубинци се подреждат по улиците, за да направят снимка на морските сили на Кремъл.

Подводницата в Куба беше идентифицирана като Казан, атомна подводница с крилати ракети от клас „Ясен“. Докато подводницата обикновено е оборудвана с хиперзвукови ракети "Циркон", според руската правителствена информационна агенция ТАСС, не е ясно дали в момента "Казан" е въоръжена с такова оръжие.

Американски и кубински служители също казаха, че въпреки че подводницата е с ядрено задвижване, тя не носи ядрени оръжия. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза пред репортери в сряда, че САЩ наблюдават отблизо руските военни учения в Атлантическия океан, като добави, че няма доказателства, че Русия прехвърля каквито и да е ракети в Куба.