0

Р уският президент Владимир Путин определи случилото се в концертната зала "Крокус сити хол" като "кървав терористичен акт" в телевизионно обръщение във връзка с вчерашното нападение край Москва, предаде ТАСС.

По последни данни на руския Следствен комитет загиналите са 133-ма.

"Обръщам се към вас във връзка с кървавия варварски терористичен акт, чиито жертви станаха десетки мирни, невинни хора, наши сънародници, включително деца, юноши, жени", каза президентът в началото на речта си. "Изказвам дълбоки и искрени съболезнования на всички, които са загубили своите роднини и близки... Заедно с вас скърби цялата страна, целият ни народ...  Знаем какво представлява заплахата от тероризъм. Разчитаме на сътрудничество с всички държави, които искрено споделят нашата болка и са готови да обединят усилията си в борбата с общия враг - международния тероризъм, с всичките му проявления", каза още руският държавен глава, цитирано от БТА.

Той увери, че следствието и правоприлагащите органи ще направят всичко възможно, за да установят всички подробности за престъплението.

"Терористите, убийците, подчовеците, които нямат националност и не могат да имат, ги очаква една незавидна съдба - възмездие и забрава. Те нямат бъдеще", каза още Путин.

"Вече е очевидно, че сме се сблъскали не просто с внимателно и цинично планирана терористична атака, а с подготвено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора", подчерта руският държавен глава. "Престъпниците хладнокръвно и целенасочено са искали да убиват и разстрелват от упор нашите граждани и нашите деца, точно както някога са правили нацистите в окупираните територии", отбеляза той.

Заключиха заподозрени за терористичната атака в Москва!

"Сега нашият общ дълг - на нашите бойни другари на фронта, на всички граждани на страната, е да бъдем заедно в един строй. Вярвам, че това ще бъде така. Защото никой и нищо не може да разклати нашата сплотеност и воля, нашата решителност и смелост, силата на единния народ на Русия. Никой няма да може да посее отровните семена на раздора, паниката и несъгласието в нашето многонационално общество", продължи държавният глава.

"Що се отнася до разследването на това престъпление и резултатите от оперативно-издирвателните действия, в момента можем да кажем следното: и четиримата преки извършители на терористичната атака - всички, които стреляха и убиха хора, са открити и задържани. Те са се опитали да избягат и са се придвижвали към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна е бил подготвен "прозорец" за преминаването им през държавната граница", каза още Путин.

Руският президент не предостави доказателство за твърдението си за опита за бягство в Украйна, отбеляза Асошиейтед прес. Афганистанският клон на групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаката в свои канали в социалните мрежи. Източник от американското разузнаване потвърди по-късно, че ислямистката организация е отговорна за нападението.

Украйна отрече да е замесена в атаката край Москва

"Ислямска държава" днес публикува снимка на четиримата нападатели, които по думите ѝ са извършили атаката край Москва, допълва Ройтерс. Снимката бе разпространена в "Телеграм" от свързаната с "Ислямска държава" информационна агенция "Амак".

Путин посочи в днешното си видеообръщение , че са били задържани са общо 11 души. "Руската Федерална служба за сигурност и други правоохранителни органи работят по установяването и разкриването на цялата помощна база на терористите: тези, които са им осигурявали транспорт, планирали са начини за измъкване от местопрестъплението, подготвяли са тайници и скривалища с оръжие и боеприпаси", подчерта руският президент.