0

П резидентът Владимир Путин е издал нареждане Тихоокеанският флот на Русия да започне провеждането на симулация, която да демонстрира нивото на подготовка в случай на избухването на ядрен конфликт.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че маневрите вече са в ход, а според повечето международни анализатори Москва цели с тези учения да изтъкне военната си мощ пред Запада.

Тихоокеанския флот на Руската федерация се счита, че притежава най-силната огнева сила, поради което се води за основното оръжие на Москва още от времето на съветската епоха на страната.

Очаква се ученията да се координират от военноморската база във Владивосток, като в тях ще се отиграят различни сценарии, в т.ч. изстрелването на ракети, както и да се проучи нивото на готовност на ядрените бомбардировачи и подводници.

Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов съобщи, че военноморските сили на Русия ще бъдат поставени в най-висока степен на готовност в рамките на симулациите.

По думите на Шойгу основната цел на тези учения е Русия да бъде готова да отблъсне евентуална заплаха от страна на Запада, информира 20minutos.