0

З дравните власти на САЩ предупреждават лекарите да бъдат нащрек за възможни случаи в страната на отравяне на малки деца с олово. Предупреждението бе отправено, след като най-малко 22 малки деца в 14 щата са проявили симптоми на отравяне с олово. Смята се, че то се дължи на замърсени с олово опаковки с ябълково пюре и ябълков компот.

Засегнати са деца на възраст от 1 до 3 години, като поне при едно от тях нивото на олово в кръвта е осем пъти по-високо от нивото, което по принцип се възприема за пораждащо безпокойство, съобщиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. 

Нивата на олово в кръвта на засегнатите деца варират от 4 до 29 микрограма на децилитър. Съобщените симптоми включват главоболие, гадене, повръщане, диария, промяна в нивото на активност и анемия.

От продажби вече бяха изтеглени опаковки с ябълково пюре за деца от марката WanaBana и ябълково пюре с канела и ябълков компот с канела на марките Schnucks и Weis. Продуктите са били продавани в магазини и онлайн, пише БТА.

Излагането на високо съдържание на олово може да доведе до сериозни нарушения в ученето и поведението на децата.

Тежки метали като оловото могат да попаднат в хранителните продукти от почвата, въздуха, водата или при промишлени процеси. 

Към 7 ноември е имало случаи на натравяне с олово при малки деца в щатите Алабама, Арканзас, Луизиана, Мериленд, Мисури, Ню Мексико, Ню Йорк, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания, Южна Каролина, Тенеси, Тексас и Вашингтон.