0

М агнитен календар от БАН ни показва критичните дни през месец април. Учените са учудени от предстоящето, защото през април Земята е извън активния обсег на Слънцето. Разбира се това може много бързо да се промени, но засега се съобщава, че ни чака спокоен месец.

Единствените слънчеви изригвания, които ни чакат през месеца са от 2-4 април, но това не трябва да тревожи никого, защото ще са слаби.

Към настоящия момент на слънчевия диск се виждат само четири активни области, три от които скоро ще „изчезнат“ към задната му страна. Разбира се, ще се формират нови, но засега всичко изглежда много спокойно.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа , Канада и Аляска.

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.