0

У краинският премиер Денис Шмигал предупреди за "миграционно цунами", ако Русия продължи атаките си срещу гражданската инфраструктура на неговата страна, в интервю, което предстои да бъде публикувано, предаде Франс прес.

Шмигал, който ще участва в германско-украински икономически форум в Берлин обвини Москва, че иска да "вкара Украйна в хуманитарна катастрофа", според откъси интервюто за германския неделен вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", анонсирано преди публикуването му от АФП.

"Ако в Украйна няма повече енергия, електричество и вода, това може да предизвика ново миграционно цунами", казва премиерът.

Русия иска да "вкара Украйна в студена зима, в която хората могат буквално да замръзнат до смърт. Това може да доведе до планирана хуманитарна катастрофа, каквато Европа не е виждала от Втората световна война", предупреждава той.

В същото време полското правителство реши да се подготви за трудна зима, като започна с украинските бежанци. Властите в страната прибегнаха към ограничаване на помощта за всички граждани на Украйна, които са били на територията на Полша от началото на руската инвазия.

Това ще става постепенно. Полските власти смятат, че са изпълнили обещанието, дадено на Киев за подкрепа, помогнали са на украинците да се „изправят на крака“.

От 1 януари 2023 г. обаче всички бежанци от Украйна, независимо дали са в центрове за временно настаняване или живеят в жилища, предоставени от държавата, са длъжни да плащат половината от разходите за живот. А  до средата на 2023 г. ще трябва да заплащат цялата цена. Подкрепа ще има само за семействата с деца и хората с увреждания

Както бе обяснено в канала Rybar Telegram, ограничаването на помощите е насочено не толкова към „дошлите в големи количества“ украинци, а с конкретен проблем.

Полша изпитва недостиг на доброволци сред гражданите, които са готови да приемат и подкрепят украинските бежанци.

Още от 1 юли отпускането на пари от Варшава за храна и настаняване на бежанците от Украйна беше спряно.