1

Д ерат ни със €100 или близо 200 лева за глътка вода докато шофираме. Такова решение взеха властите в южната ни съседка. Освен тлъстата глоба, нарушителите ги грози и отнемане на шофьорската книжка за срок от 30 дни. Такива са санкциите за водачите на МПС, които си позволят да пият вода или друга безалкохолна напитка по време на движение, но само при определени обстоятелства.

В случай, че пътният полицай прецени, че жестът на отваряне на бутилката или липсата на ръка на волана, може да разсее водача на МПС-то, то тогава се налага санкцията.

Според Кодекса за движение по пътищата, шофьорът е длъжен да гарантира, че има пълна свобода по отношение на движенията на ръцете си, за да може свободно да извършва всякакви маневри, необходими за безопасното движение по пътищата.

Шофирането е процес, който изисква нашето пълно внимание и отдаденост, тъй като има много външни стимули, които могат да ни разсеят от пътя. Поради тази причина е предприета съответната мярка, отбелязват от гръцката полиция.

И макар хидратацията на организма да е важна, особено през горещите месеци, водачите трябва да бъдат внимателни и нащрек, когато пътуват с кола в южната ни съседка, писа carandmotor.gr.