0

Л юбителите на бране на диви растения и билки трябва да са особено внимателни. Френската здравна агенция разпространи съобщение, че неправилното разпознаване на дивия чесън може да има смъртоносни последици.

Няколко диворастящи растения, срещани и в България, си приличат много в началната си фаза на растеж. Става въпрос за див чесън и момина сълза. Докато първото е ароматна билка, използвана за подправка или директна консумация, второто е отровно растение.

Във Франция брането на див чесън е популярно едва през последните години. Неопитни хора често го бъркат с други растения, сред които са момината сълза и мразовецът. Тези грешки понякога водят до смърт.

IStock

Момината сълза съдържа токсични вещества, имащи вредно въздействие върху сърцето, съобщава Yahoo.

Така че, когато берете е важно да останете бдителни. Първо се уверете, че познавате добре растението. След това проверете за миризмата на чесън, като смачкате всяко листо.

Дивият чесън има характерна чеснова миризма, бели звездовидни цветове и удължена бяла луковица. Листата са прости, елипсовидни и заострени. Имайте предвид, че объркването често идва преди появата на цветята. Листата на момина сълза и мразовец са подобни на тези на дивия чесън.