0

О громният язовир на река Днепър до Нова „Каховка“ в Южна Украйна бе взривен и причини невиждано наводнение по протежението на реката, отнасяйки десетки населени места. Хиляди са евакуирани от прииждащите води.

Водноелектрическата централа „Каховка“ е в Херсонска област на Украйна, която в момента е под руска окупация. Построен е през съветската епоха и е един от шестте язовира, разположени по поречието на река Днепър, която се простира от самия север на страната до вливането в морето. Гигантското водохранилище е наричано от местните Каховско море, тъй като на определени места не можете да видите другия бряг. 

Подозрения

Украйна и Русия взаимно се обвиняват за разрушението на стената. Според украинските военни Русия умишлено го е взривила. Това изглежда правдоподобно, тъй като Москва може да се е опасявала, че украинските сили ще използват пътя над язовира, за да прехвърлят войски през реката в територия, контролирана от Русия, като част от контранастъпление. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли руското участие и обвини Украйна, наричайки го акт на "саботаж", който ще лиши от вода Кримския полуостров, който е под руска окупация от 2014-та година.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече бедствието просто един пореден ден на руската агресия и война срещу природата и цивилизацията. Бившият му съветник Олексий Арестович пък заяви, че това е шантаж на Путин, който обаче няма да спре контраофанзивата.

Разрушението на стената и мащабната приливна вълна вероятно са причинили сериозни щети и на левия бряг на река Днепър, където са се окопали и голяма част от руските войски, които бяха изтласкани от град Херсон по време на украинската контраофанзива от края на миналата година. Така че който и да е причинил бедствието, със сигурност е засегнал чужди и свои.

Бедствие

Междувременно украинските власти съобщиха, че 24 населени места са били наводнени, като техният брой може да нарасне до сто. Това съобщи вътрешният министър Игор Клименко, като добави, че хиляди са евакуирани.

Язовирът е част от естакада от общо шест подобни на река Днепър. Той е дълъг 240 км и площта му е над 2200 кв. км. Язовир „Каховка“ е основният източник на водоснабдяване на Южна Украйна.  Според първоначалните данни е разрушена само горната част на стената. Напълно разрушен е обаче ВЕЦ-ът. Височината на вълната е била 4.8 метра, ширината на разлива - 5 км, скоростта на вълната - почти 25 километра в час. Според експертите нивото на водата ще се покачва 24-48 часа, а наводнението ще трае поне 3 дни. 

Междувременно заместник-министърът на отбраната Хана Малиар заяви, че украинската армия е напреднала около Бахмут. Тя обаче не каза дали е започнала дългоочакваната контраофанзива.  

АЕЦ „Запорожие“ е в безопасност

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пък заяви, че няма непосредствен риск за ядрената безопасност, но наблюдава ситуацията. Това стана по повод на първоначалните опасения, че потопът може да засегне намиращата в по-горното течение АЕЦ „Запорожие“. По-късно се казва в изявление, че ако язовирът падне под 12,7 м, най-ниското ниво, на което водата все още може да се изпомпва нагоре по течението към Запорожие, има алтернативни източници на вода за охлаждането на атомната централа.