0

П ровежда се подводна операция до останките на потъналата край Сицилия яхта. В бурните води на Средиземно море водолазите имат изключително ограничено време до лодката и все още не могат да отворят люковете.

УЖАС В МОРЕТО: Торнадо обърна яхта!

Предполага се, че телата на изчезналите шестимата души, сред които е софтуерен милионер, са на борда на яхтата „Бейжиън“.

БЕДСТВИЕТО В ИТАЛИАНСКИ ВОДИ: Софтуерен милионер сред изчезналите в морето край Сицилия!

Яхтата лежи на морското дъно на дълбочина от 50 метра, което затруднява и удължава спасителната операция, тъй като ограничава времето, което водолазите могат да прекарат под вода.

Спасителните екипи подновиха издирването на изчезналите хора в сряда, като провеждат подводна и надводна операции. Италианската противопожарна служба предупреди, че водолазите имат само до 12 минути на мястото на корабокрушението преди да се наложи да изплуват отново.

Плаващата под британски флаг 56-метрова яхта „Бейжиън“ е била закотвена на около половин километър от Понтичело, когато около 4:00 ч. сутринта (5:00 ч. българско време) вчера се разразила буря. От Гражданска защита заявиха, че според тях плавателният съд е бил връхлетян от торнадо.

Петнадесет от 22-мата човека на борда (12 пътници и 10 души екипаж) успели да се измъкнат – първо на спасителна лодка, а после - като се качили на намиращата се в близост ветроходна яхта „Бадън Рауъл“, каза пред репортери на място сър Робърт Бадън Пауъл, капитанът на ветрохода.

Едно тяло, идентифицирано като готвача на „Бейжиън“, беше намерено наблизо.

Сред хората в неизвестност са Майк Линч, известен британски предприемач в областта на новите технологии, американският адвокат Кристофър Морвийо и съпругата му, както и Джонатан Блумър, президентът на "Морган Стенли Интернешънъл" (Morgan Stanley International) и бивш ръководител на одитната комисия към „Отонъми“ (“Autonomy”), който свидетелствал по делото, където Линч беше обвинен в измама и заговор, свързани с придобиването на неговата компания „Отонъми Корпърейшън“ от „Хюлет-Пакард“ (Hewlett Packard) за 11 милиарда долара.

Сред оцелелите са съпругата на Линч, както и Шарлът Голунски, която каза, че за момент е изгубила едногодишната си дъщеря във водата, но после е успяла да я задържи над вълните, след което успяла да се качи с нея на спасителната лодка, съобщи италианската новинарска агенция АНСА. Джеймс Емзли, бащата на детето, също е оцелял.

По данни на онлайн чартърни компании построената през 2008 г. от италианската фирма „Перини Нави“ яхта може да бъде наета за 195 000 евро на седмица и се отличава с 75-метрова алуминиева мачта – една от най-високите в света.

*Източници: CNN, БТА