0

И зраелските депутати одобриха разширеното "извънредно правителство", съобщиха от парламента, ден след като министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви военновременното си партньорство с политически съперник, съобщи АФП.

Бени Ганц и четирима членове на неговата партия положиха клетва като министри без портфейл в парламента малко след гласуването с 66-4 гласа.

Нетаняху, облечен в черно, заяви пред парламента преди гласуването, че "единството, което установяваме, изпраща послание с голяма сила", като се зарече да "унищожи Хамас".

Лидерът на опозицията Лапид - бивш съюзник на Ганц, заяви по-рано в четвъртък, че няма да се присъедини към правителството. В телевизионно обръщение Лапид обвини израелските лидери в "непростим провал" за това, че не са предотвратили бруталното нападение през уикенда, извършено от бойците на "Хамас".

В сраженията от събота насам между Израел и бойците от Газа са загинали над 1200 души в Израел и 1350 в блокирания палестински анклав.

Нетаняху и Ганц обявиха в съвместно изявление в сряда, че са се споразумели да обединят усилията си за периода на военните действия, и то с тричленен "военен кабинет", който ще включва и министъра на отбраната Галант.

В правителството остават съюзниците на Нетаняху от крайната десница и ултраортодоксалните евреи.

По силата на споразумението си с Ганц премиерът се съгласи да замрази разединяващата реформа на съдебната система, предприета от твърдолинейното правителство, която предизвика масови улични протести - най-големите в историята на страната.

"По време на войната няма да бъдат придвижвани никакви законопроекти или спонсорирани от правителството предложения, които не са свързани с войната", се казва в изявлението.

За последен път Ганц е работил в администрацията на Нетаняху през 2020-2021 г. по силата на ротационно споразумение, което предвиждаше той да поеме кормилото през втората половина от мандата на правителството, но преди да стане министър-председател, бяха свикани предсрочни избори.