0

Т екат последни дни от предизборния маратон за местните избори в Турция в неделя.

Залогът за президента Реджеп Ердоган и за опозицията е голям, информира БНТ.

Държавният глава ще търси реванш след съкрушителната загуба в двата най-големи града Анкара и Истанбул, които отидоха в ръцете на опозицията на изборите през 2019-та.
На карта е поставено и бъдещето на емблематичния кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, който е считан за най-добрия опозиционен кандидат, който може да срази Ердоган на следващите президентски избори през 2028-ма година.
На пътя на Ердоган се изпречва и още една по-малка ислямистка партия, която откъсва гласове от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Голямата награда в турската политика - мегаполисът Истанбул. За битката Ердоган избра свой бивш министър - 47-годишният Мурат Курум, който през годините се занимава с урбанизация.

"Днес Истанбул е неспокоен и тъжен в ръцете на една некомпетентна администрация. През последните 5 години, за съжаление, Истанбул стана жертва на едни неквалрифицирани хора", заяви Мурат Курум - кандидат за кмет на Истанбул на Партията на справедливостта и развитието.

Бюджетът на Истанбул е над 16 милиарда долара и превъзхожда този на всички останали 80 града. Който контролира големите градове и бюджетите им, има шанс и да влияе на политиката на национално ниво.

Истанбул е специален за Ердоган, откъдето тръгва пътят му като кмет до върха на националната политика. През 2019-та година за първи път, откакто управлява, той изгуби Истанбул. Тогава Екрем Имамоглу получи подкрепата на партии от целия политически спектър. Сега опозицията е разединена след загубата на президентския вот миналата година. Третата по големина в парламента прокюрдска партия излиза със свои кандидати на вота в неделя.

"Проблемът е много по-голям от местните избори - свързан е с погребването на един манталитет. Ако този манталитет отиде в историята, демокрацията ще бъде съживена, свободата ще се върне", твърди Екрем Имамоглу - кандидат за кмет на Истанбул на НРП.

Проучванията показват оспорвана надпревара между Имамоглу и Курум.