0

А дминистрацията на президента на САЩ Джо Байдън е решила да предостави на Украйна касетъчни боеприпаси и се очаква да обяви, че Пентагонът ще изпрати хиляди такива боеприпаси като част от нов пакет с военна помощ на стойност до 800 милиона долара, предаде Асошиейтед прес, като се позова на запознати с решението свои източници.

Решението идва въпреки широкоразпространените опасения, че този тип боеприпаси могат да причиняват цивилни жертви. По тази причина ООН призова Русия и Украйна да се въздържат да ги използват.

Пентагонът ще достави на Украйна боеприпаси, след чиято употреба ще остават по-малко неексплодирали елементи, които биха представлявали заплаха за цивилното население.

Представители на американското правителство, говорили при условие за анонимност, изразиха очакване военната помощ за Украйна да бъде обявена в петък. Оръжията ще бъдат предоставени от запасите на Пентагона и в пакета също така ще бъдат включени бронирани машини "Брадли" и "Страйкър", както и други боеприпаси, добавиха те.

Украинските власти искат оръжията да им бъдат предоставени, за да им подпомогнат в тяхната кампания за пробиване на линиите на руските войски и за постигане на успехи в продължаващата контраофанзива.

Представители на правителството на САЩ твърдят, че руските сили вече използват касетъчни боеприпаси на бойното поле и в населени с цивилни райони, посочва АП.