0

И зраел и Палестина си разменят обвинения след касапницата в болница в Газа, при която загинаха над 500 души. Ракети поразиха болницата в квартала ал Зейтун малко преди 21 часа във вторник. 

Палестинската страна обвини за нападението израелските сили. Тел Авив отрече да е изстрелял ракетата и от своя страна посочи като отговорна палестинската групировка "Ислямски джихад".

Според израелската армия "след внимателна проверка на системите за наблюдение", не израелски огън, а ракети на въоръжената групировка са поразили болницата. Според Израел, не е прецедент изстреляни от територията на Газа ракети, насочени срещу израелската страна, да паднат още в рамките на Ивицата, пише БНТ. 

“Зверството, извършено от убийците от "Хамас" дошли от Газа, е най-тежкото престъпление срещу евреи от Холокоста. Те са новите нацисти. "Хамас" е "Ислямска държава", на моменти са дори по-ужасяващи от тях. Така, както светът се беше обединил срещу нацистите, както беше единен в борбата си срещу "Ислямска държава", така трябва да подкрепи и Израел, за да сразим "Хамас", заяви Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Палестина обяви тридневен траур. Световната здравна организация и много страни, сред които Египет, Йордания, Катар и Турция осъдиха удара.

Междувременно хиляди палестинци излязоха по улиците на Западния бряг. Те заявиха, че искат да видят края на управлението на палестинския президент, който по думите им бездействал за решаване на конфликта.

Демонстрантите влязоха в сблъсък с полицаи. Силите на реда използваха сълзотворен газ.

В столицата на Йордания пък протестиращи опитаха да нахлуят в сградата на израелското посолство.

Протести имаше и в Бейрут, където гневна тълпа се събра пред американското посолство.

Стотици протестиращи срещу Израел се събраха пред посолствата на Франция и Обединеното кралство в Техеран.