0

Р асте напрежението в Израел. Над 250 вече са загиналите в страната, а хиляди са ранени. Над 230 са жертвите в Газа, над 1700 са ранените при ответния удар на израелските сили, информира NOVA.

Вчера палестинската групировка „Хамас” извърши мащабно нападение срещу Израел с изстрелването на няколко хиляди ракети от ивицата Газа.

България категорично осъди агресията срещу Израел.

Президентът: България категорично заклеймява терористичните атаки срещу Израел

Резултатът от атаката е безпрецедентна ескалация на напрежението между Израел и Палестина.

Сериозно остава положението със заложническите драми. Освен по въздух „Хамас” атакуваха Израел и по суша. Десетки техни бойци навлязоха на израелска територия, влязоха в населените места и взеха за заложници много хора, сред които много цивилни. Става въпрос за жени, деца, възрастни хора, хора в неравностойно положение.

Говорителят на израелската армия каза, че става въпрос за „немислим” брой хора. От „Хамас” казаха, че става въпрос за „няколко пъти над дузината”, което вероятно означава стотици.

Експерти вече говорят не за успех на „Хамас”, а за провал на израелците в предотвратяването на всичко това.

56 българи прекараха нощта на летището в Тел Авив.

ЕКСКЛУЗИВНО! Пастор Иван Иванов пред „Телеграф“ от летището в Тел Авив: Паниката е неописуема, страхът взима надмощие!

Има изключителна символика в тези атаки. На 6 октомври 1973 година, точно преди 50 години започва войната от Йом Кипур, когато Египет и Сирия нападат изненадващо Израел, подкрепени от коалиции от арабския държава. Тогава се търси отговорност на израелските тайни служби, защо не са усетили тази атака, защо не са проучили всичко това.

50 години по-късно също толкова кръвопролитен конфликт, също толкова неочаквано, в момент, в който Израел се готви за един от големите си религиозни празници, се случва тази нова атака, за която израелските тайни служби наистина, може би, не са знаели. Допълнително напрежение се събира към премиера Бенямин Нетаняху, който смени шефовете на службите, направи реформа в службите в последно време, респективно, може би, новите хора не са били дотам подготвени да проучат, да отговорят на всичко това, което се случва.

През последната година по-критична точка на напрежение, на престрелки е другата палестинска територия - Западния бряг. Така обвиненията са, че това, което се е готвило от „Хамас” в ивицата Газа, е проспано.

Нетаняху казва, че това е война, а отговорът ще бъде по-брутален и по-мощен от всеки един отговор досега.