0

Р уските сили са понесли около 60 000 жертви в кампанията си за сваляне на украинския президент Володимир Зеленски. Това съобщи американският вестник The Washington Examiner, като цитира директора на ЦРУ Уилям Бърнс. Той направи изявлението пред форума за сигурност в Аспен, щата Колорадо.

"Мисля, че последните оценки на разузнавателната общност на САЩ биха показали около 15 000 убити и може би три пъти повече ранени, така че доста значителен набор от загуби. Отбраняващите се украински войски също имат жертви - вероятно по-малко тези на руснаците, добави той.

Това е по-ясна представа за реалните човешки загуби, отколкото западните служители са склонни да предлагат. Оценките допринесоха за картина на бездействие, което руският президент Владимир Путин не очакваше, според Бърнс, който описа грешните изчисления на Москва като функция на характера и идеологията на Путин по време на разговор с Андреа Мичъл от NBC.

 

"Путин наистина вярва в своята реторика - и съм го чувал да казва това насаме през годините - че Украйна не е истинска държава", каза Бърнс, дългогодишен дипломат, който посети Путин през ноември в опит да го разубеди да стартира войната. Той вярва, че това е негово право, право на Русия, да доминира в Украйна. Путин и хората, които са най-близки до него, очевидно вярваха, че имат благоприятен пейзаж през изминалата зима - Украйна, която те прецениха като слаба и разделена, която щеше да се разпадне бързо."

"Сега нашата география е различна", каза руският външен министър Сергей Лавров пред държавните медии. "Това не е само Донбас - това е и Херсонска област, Запорожка област и редица други територии.

Бърнс омаловажи предположението, че действията на Путин са били оформени от психическа или физическа нестабилност. "Доколкото можем да кажем, той е напълно здрав. Това не е официална преценка на разузнаването, каза той през смях. Неговите възгледи са се втвърдили според моя опит през годините, но той има свой собствен начин да гледа на реалността. И както знаем, можехме да видим в първите етапи на тази война, тя се основаваше на някои дълбоко погрешни предположения и някои реални илюзии, особено относно Украйна и волята за съпротива в Украйна.Това не означава, че войната става по-лесна за Украйна, както официални лица в Киев признаха пред Бърнс.

 

"В един от скорошните ми разговори с един от украинските ми колеги той посочи, че всички глупави руснаци са мъртви, каза Бърнс. Това, което той имаше предвид с това е, че руснаците са се адаптирали. Путин е свил целите си, поне за момента - подчертавам, поне за момента - той е съсредоточил силите си в Донбас и те се размиват."

Бърнс също отбеляза, че Путин е "помогнал да се създаде" тази украинска решимост да се бори, като води война с ниска интензивност в Източна Украйна от 2014 г. насам. "Моето собствено силно мнение е, че Путин сгреши в предположенията си за разбиването на съюза и волята на Украйна преди началото на войната, каза още той. "Мисля, че той също греши сега. Той настоява, че Украйна не е истинска държава. Истинските държави отвръщат на удара и това е, което украинците направиха, стига да продължим да ги подкрепяме с оръжията и боеприпасите, които те са използвали толкова ефективно."