0

Р уските военни получиха заповед да се изтеглят от украинския град Херсон, единствената регионална столица, която превзеха от началото на инвазията през февруари, предава Би Би Си.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу нареди изтегляне на армията отвъд река Днепър, съобщи ТАСС. „Да се пристъпи към изтегляне на войските и да се предприемат всички мерки за осигуряване на безопасно прехвърляне на личния състав, въоръжението и оборудването отвъд река Днепър“, възложи той на командващия армията в Украйна генерал Сергей Суровикин.

Преди това Суровикин докладва на Шойгу, че вече не е възможно да се продължи снабдяването на руските войници в Херсон.

Изтеглянето означава, че армията на Русия ще премине изцяло на източния бряг на река Днепър под натиска на украинската контраофанзива.

„При тези обстоятелства най-разумният вариант е да организираме отбраната по линията на река Днепър“, каза генерал Суровикин. Заповедта за изтеглянето дойде малко след като руските медии съобщиха, че заместник-губернаторът на Херсон Кирил Стремоусов е загинал в автомобилна катастрофа. Той предупреди само преди шест дни, че е „най-вероятно“ руските сили да трябва да преминат на източния бряг на Днепър.