0

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон за намаляване на възрастта за мобилизация от 27 на 25 години. Законът влиза в сила от сряда, съобщи украинският парламент на своя уебсайт.

Мобилизацията е предмет на дебати в Украйна от месеци. Законопроектът е приет преди година от депутатите в украинската Рада и оттогава чака подписа на президента, за да влезе в сила.

След това украинското правителство трябва да приведе различните нормативни текстове в съответствие с новата възраст на мобилизация в рамките на шест месеца.

През декември 2023 г. Володимир Зеленски заяви, че армията е предложила да бъдат мобилизирани още до 500 000 души - число, което впоследствие беше намалено от новия главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.

Сегашната система за набиране на персонал се смята от много украинци за несправедлива, неефективна и често корумпирана. Има и призиви за демобилизация на тези, които са били дълго време на фронта.

Препоръчителният срок за оставане на военнослужещите на първа линия е не повече от 6 месеца. Ротацията е сериозен проблем за украинската армия, чиито загуби са по-малки от тези на Русия, но войниците остават на фронта за много по-дълги периоди заради липсата на нови попълнения.

* Източник: БГНЕС