0

И ранката Наргес Мохамади е носителят на Нобеловата награда за мир тази година, предаде Асошиейтед прес. Норвежкият Нобелов комитет й присъди престижното отличие за нейната борба срещу потисничеството на жените в Иран.

51-годишната Наргес Сафие Мохамади е журналист, ирански активист за правата на човека и вицепрезидент на Центъра за защитници на правата на човека, ръководена от друг лауреат на Нобелова награда за мир - Ширин Ебади.

През май 2016 г. тя беше осъдена в Техеран на 16 години затвор за създаване и управление на „движение за правата на човека, което се бори за премахване на смъртното наказание“. През 2022 г. Мохамади беше включена в списъка на BBC 100 Women за стоте най-влиятелни жени в света.

Родената в Ирак Наргес Мохамади получава образованието си в Международния университет Имам Хомейни, от където получава диплома по физика и става професионален инженер. Още по време на учението си, тя пише статии в подкрепа на правата на жените в студентския вестник и е арестувана на две срещи на политическата студентска група, в която членува.

Носителката на Нобеловата награда за мир продължи да работи като журналист за няколко реформаторски вестника и публикува книга с политически есета, озаглавена „Реформите, стратегията и тактиката“. През 2003 г. тя се присъединява към Центъра за защитници на човешките права, ръководен от лауреата на Нобелова награда за мир Ширин Ебади, а по-късно става вицепрезидент на организацията.

През 1999 г. тя се омъжва за колегата си журналист Таги Рахмани, който не след дълго беше арестуван за първи път. Рахмани се премества във Франция през 2012 г., след като е излежал общо 14 години затвор, но Мохамади остава, за да продължи работата си в Иран.

Голяма част от живота си тя е прекарала по съдилища, арести и затвори, основно заради критики към иранското правителство. През 2010 докато е зад решетките, здравето на Мохамади се влошава и тя развива заболяване, подобно на епилепсия, което я кара периодично да губи мускулен контрол.

През май 2016 е осъдена на 16 години затвор заради "основаването на нелегална организация", но е пусната на свобода през октомври 2020 след намаляване на присъдата ѝ.

Наргес Мохамади прекарва на свобода времето между октомври 2020 и май 2021, когато получава поредната жестока присъда - две години и половина затвор и 80 удара с камшик заради "пропаганда срещу политическата система" в Иран, "клевета" и "въстание срещу администрацията на затвора".