0

П резидентът на САЩ Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп постигнаха победи на първичните избори в така наречения Супер вторник в редица щати, проправяйки пътя за историческо повторение на сблъсъка между тях от предишните избори, предаде Ройтерс.

Тръмп спечели гласовете на републиканците в повече от десет щата - включително в Калифорния и Тексас и се справи с предизвикателството от страна на бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, която бе единственият останал негов съперник за номинацията на републиканците. След днешните резултати Хейли вече няма реален шанс да спечели номинацията, посочва Ройтерс.

След убедителното си представяне в 15 щата в "супервторника" Тръмп почти си е осигурил третата си поредна президентска номинация, въпреки че е изправен пред множество криминални обвинения.

Тръмп и Байдън насочиха вниманието си един към друг, когато резултатите станаха ясни. В победната си реч, произнесена в Мар а Лаго във Флорида, Тръмп нападна имиграционната политика на Байдън и го нарече "най-лошия президент" в историята. "Пети ноември ще остане в историята като най-важният ден в историята на нашата страна", каза още Тръмп.

В свое изявление Байдън отново представи Тръмп като заплаха за американската демокрация. "Резултатите от тази вечер оставят на американския народ ясен избор: ще продължим ли да вървим напред или ще позволим на Доналд Тръмп да ни повлече назад към хаоса, разделението и тъмнината, които белязаха неговия мандат", заяви американският президент.

Беше очаквано, че Байдън лесно ще спечели първичните избори на демократите, въпреки че активисти, които се противопоставят на силната му подкрепа за Израел, призоваха американците мюсюлмани и прогресивните хора да подадат протестни гласове, като гласуват с "Не подкрепям никого" в Минесота, както направиха преди това в Мичиган.

Прогнозите са, че Байдън ще спечели Минесота, но делът на бюлетините "не подкрепям никого" е достигнал 20,4% при преброени около половината от очакваните гласове. Президентът спечели в 14 други щата, включително гласуването по пощата в Айова, което приключи вчера. Той претърпя и едно поражение - в американската територия Американска Самоа, където предприемачът Джейсън Палмър спечели с 51 гласа срещу 40 за Байдън.

Поредната надпревара между 77-годишния Тръмп и 81-годишния Байдън изглежда е желана от малко американци, посочва Ройтерс. Проучванията на общественото мнение показват, че и Байдън, и Тръмп имат нисък рейтинг на одобрение сред избирателите.