0

В ърховният съд на САЩ се съгласи да изслуша бившия президент Доналд Тръмп за признаване на имунитета му срещу каквото и да е наказателно преследване, като по този начин постави под съмнение възможността двата федерални процеса за ролята му в нападението срещу Конгреса на 6 януари 2021 г. и за съхраняване на секретни документи в имението Мар а Лаго, да се случат преди изборите през ноември.

Няколко часа по-късно нов леден душ заля Тръмп. Съд в Илинойс забрани на милиардера да участва в предварителните избори в щата въз основа на така наречената „забрана за бунтовниците“ от 14-та поправка. Решението беше отложено, което даде време на Тръмп да обжалва. Илинойс е третият щат, в който Тръмп е отхвърлен, след Колорадо и Мейн. Сега с казуса ще трябва да се заеме и Върховният съд.

В същото време обаче Апелативният съд в Ню Йорк отказа да анулира или спре гражданското разпореждане за плащане на глоба от 454 милиона долара за данъчни измами, извършени от неговата компания, принуждавайки Доналд да признае, че може да бъде принуден да продаде имоти, тъй като не разполага с налични средства, за да внесе депозита, необходим за обжалване.

Две противоречиви правни казуса, които от една страна помагат, а от друга вредят на бившия президент. Тръмп е подсъдим по 91 обвинения в четири процеса. Две дела се разглеждат от специалния федералнен прокурор Джак Смит и засягат ролята му в нападението срещу Конгреса и секретните документи, които той донесе у дома от Белия дом.

Два от процесите са на щатско ниво, а един от тях ще започне на 25 март в Ню Йорк. Той е за парите, дадени от сътрудници на Тръмп на порнозвездата Сторми Даниелс, за да купят мълчанието й за връзката и с бившия президент. Другият е този в Джорджия за опит за подмяна на резултатите от вота през 2020 година. Освен това има издадено решение от нюйоркския съдия Артър Енгорн, който го осъди да плати глоба от 454 милиона долара за измама, при която Тръмп умишлено е завишил стойността на имотите си, за да получи благоприятни условия за кредитиране. Също така магнатът бе осъден да плати 80 милиона долара за сексуален тормоз и клевета на журналистката Жан Карол. 

Тръмп обжалва федералните присъди с аргумента, че като бивш президент той има право на абсолютен имунитет за всички свои действия и не може да бъде подложен на наказателно преследване. Както съдията по делото, така и Апелативният съд във Вашингтон отхвърлиха този аргумент. Но сега Върховният съд, където има консервативно мнозинство от 6 срещу 3 съдии, се съгласи да го изслуша.

Заседанията ще започнат на 22 април, но междувременно процесите ще останат замразени. В краткото решение, с което се изрази, най-висшият съд на Съединените щати заяви, че решението му не представлява изразяване на мнение по случая, а само намерението да се провери "дали бившите президенти действително се ползват с имунитет и до какъв момент ". Доналд поиска производството да бъде отменено, но това не се случи. 

Забавянето на всички процеси срещу Тръмп обаче може да направи невъзможно разглеждането на делата преди изборите, ако Върховният съд не признае имунитета му да деня на вота. 

Всъщност, ако първите заседания са в края на април, решението вероятно няма да дойде преди края на юни или началото на юли. В този момент би било много трудно да се проведат процеси и да се постигне присъда до 5 ноември. Ако това не се случи и Тръмп спечели изборите, тогава като президент той може да отмени производството срещу себе си или да се помилва.

Тупкането на топката е негова цел от самото начало, а Тръмп сега постигне своето успява със съучастие на Върховния съд, където заседават трима назначени от него съдии. Доналд беше обвинен и за парите, дадени на Сторми Данилес, тъй като се твърди, че ги е взел от средства за кампанията, нарушавайки закона. Този процес ще започне на 25 март и дори като президент той няма да има властта да го блокира или отмени, защото е щатско производство, а не федерално. Това обаче е и най-слабото дело, което дори и да доведе до осъдителна присъда едва ли би повлияло силно на позициите на избирателите.

Процесът в Джорджия е по-актуален, защото се отнася за опит за намеса в изборите чрез търсене на несъществуващи гласове, за да победи Байдън. Проблемът обаче е, че прокурорката Фани Уилис се е простреляла в краката, като е наела любовника си за главен следовател. Адвокатите на Тръмп вече поискаха тя да бъде отстранена от делото, тъй като е нарушила правилата, регулиращи нейната роля, и ако това се случи, процесът може да бъде отложен за след президентските избори. Гражданското решение в Ню Йорк обаче остава в сила, тъй като щатският апелативен съд отказа да го отмени.

За да продължи с обжалването, Доналд трябваше да внесе гаранция в размер на цялата сума, която му беше наредено да плати, но той призна пред съдиите, че не разполага с парите. Това не е просто правна пречка, а сериозен удар по имиджа, защото потвърждава, че Тръмп не е толкова богат, колкото се опитваше да накара хората да вярват, и няма пари да обжалва.

Съдът му е дал едномесечен срок да ги намери, като за целта той се опитва да изтегли кредит. Ако обаче не може да го получи, държавният прокурор Летиция Джеймс заплаши да започне конфискация на имуществото му, за да събере глобата.